keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Tee se itse paremmin Sushi

Kotitekoisen sushin vääntäminen lähti tarpeesta saada syödä tuota herkkua useammin kuin lompakon sietokyky mahdollisti ulkona syömisen. Pahoittelen huonolaatuisia kuvia, väittäisin myös että näiden kuvien oton jälkeen on yksi jos toinenkin rulla tehty ja ulkonäkökin tasapäistynyt.

 Special ingridients;
norilevyjä
wasabia 
sushiriisiä
riisiviinietikkaa
soijaa
inkiväärilastuja

Wasabin voi valmistaa myös 'itse' jauheesta mutta tämä ei vastaa mielestäni maultaan ehtaa tavaraa jota on helposti saatavilla kaikista isommista perhemarketeista. Joillekkin sushiin kelpaa myös puuroriisi mutta sen maku on kovinkin erilainen verrattuna sushiriisiin. Myös soijissa on eroja, eli Kikkoman soija on parasta. Panosta siis raaka-aineisiin.



 Filling ingridients;
tuore lohi
kurkku
avocado
porkkana
graavisiika

 Täytteissä vain mielikuvitus ja omat mieltymykset ovat rajana. Ylle listattu joitakin omia suosikkeja. Osta hyvälaatuista ja tuoretta lohta esim Stockalta, kannattaa mainita että on tekemässä sushia.

 Aloita sushin valmistus pesemällä riisi. Riisiä tulee pestä kylmällä vedelle kunnes vesi ei ole enään maitomaista vaan puhdasta ja kirkasta. Anna riisin liota vedessä n. 20 min. Vaihda vesi ja peitä riisit n. 2 cm kerroksella vettä. Kiehauta vesi kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Älä avaa kantta turhaan mutta älä myöskään polta pohjaan. Hah hah.. Jäähdytä riisi laakeissa astioissa ja sekoita joukkoon reilusti riisiviinietikkaa johon olet lisännyt 1 tl suolaa sekä sokeria.

Aseta norilevy banbumatolla (leikkuulauta toimii just as well) kiiltävä puoli alaspäin ja levitä riisiä alareunaan noin1/3 suuruiselle alueelle. Lisää keskelle riisiä haluamasi täytteet. Aloita rullaaminen alhaalta ja tee setistä tiukka. Kostuta norilevyn yläreunaa jolloin se tarttuu kiinni. Leikkaa annospaloiksi terävällä veitsellä jota on hyvä huuhdella ahkerasti kylmän veden alla.

Nigiri palloja pyöritellään käsin sopiviksi annospaloiksi. Tee mieluummin liian pieniä kuin isoja... Päälle voit asettaa sopivan kokoisen palan lohta, graavisiikaa tai avocadoa.

 Sushi nautitaan puikoilla (sen oppii kyllä). Annospala kastetan tilkkaan soijaa johon olet liuottanut palan wasabitahnaa. Palojen välissä suuta puhdistetaan inkivääri lastuilla, joita myydään valmiina säilykkeenä sushihyllyillä. Ruokajuomana toimii parhaiten kylmä Lager olut tai kevyt, kuiva valkoviini.


Teettekö te kotona sushia?



3 kommenttia:

  1. Näyttää niin ihanilta kaikki! Meillä ei vielä olla sushia kotona tehty, kun vasta oon päässy pikkuhiljaa sushin makuun... Kaapissa odottelee kyllä jo aiheeseeen liittyviä tarvikkeita (bambumatto, norilevyjä, wasabia...), joten ehkäpä sushinvalmistuspäivä on meilläkin pian käsillä :)
    -H-

    VastaaPoista
  2. Norilevyn etureuna pitää rullattaessa nostaa riisitäytteen yli ettei sushin sisään jää tuota tummaa raitaa :) Myös itse riisin levitykseen olisi semmoinen vinkki että kasta käsiä kylmässä vedessä, tällöin riisi on helpoin ja nopein levittää. Itsellä tulee apuvälinein levitettäessä joskus repäistyä nori ja silloin onkin aloitettava alusta.
    Ainesosa on englanniksi ingredient.

    VastaaPoista
  3. En tiennytkään tuota, että norin etureuna pitäisi ylittää täyte. Täytyykin seuraavalla kerralla tsuumailla, miten sen laitankaan. Ehkä täytettä on liikaa, sillä äkkiseltään ajateltua ei tuo omissa pötköissä onnistu :D Kylmä vesi vinkki onkin tuttu, muuten tulee nigirideistäkin tahmaisia, ellei niitä kostutetuin käsin pyörittele. :)

    VastaaPoista